Сьогодні готую розсольник – багатьма улюблений суп на м’ясному бульйоні. Смачний, густий, наваристий, з солоними чи маринованими огірками, з м’ясом та перловою крупою!
Нарівні з м’ясною збірною солянкою, такий ситний суп відрізняється приємним ароматом, кисло-солодким, злегка гострим смаком, а доповнення у вигляді обсмаженої томатної пасти, надає йому ще й апетитного забарвлення.
Ділюся рецептом приготування:
Готувати розсольник буду зі свининою – тут 600 г реберної частини, яку я відразу порізала на невеликі шматочки.
Але спочатку, 50 г перлової крупи заливаємо окропом, нехай набухає і розпарюється.
Наливаємо в каструлю 2-2,5 літри холодної води, викладаємо шматочки м’яса, на сильному вогні, під кришкою доводимо до кипіння, знімаємо піну, зменшуємо нагрівання і варимо хвилин 15-20.
Тим часом, 2-3 картоплини нарізаємо невеликими довгастими брусочками.
Велику цибулину ріжемо дрібними кубиками.
Бульйон злегка підсолюємо та для аромату всипаємо 1 ст.л. сухого овочевого бульйону – це домашня універсальна приправа, у складі якої цибуля, морква, коренева та стеблова селера, пастернак, перець та зелень.
Моркву натираю на великій тертці. Солоні, квашені або як у мене, мариновані огірки нарізаємо дрібними шматочками або не дуже довгою соломкою.
Розпарену перловку промиваємо і викладаємо в каструлю, нехай вариться разом із м’ясом в ароматному бульйоні.
Тим часом, підготуємо овочеву засмажку. У розігріту сковороду вливаємо 3 ст.л. олії, смальцю або топленого масла, і на ній обсмажуємо цибулю з морквою до м’якості та золотистого кольору.
Додаємо до овочів лавровий лист, повну столову ложку томатної пасти, злегка обсмажуємо та всипаємо 1 ч.л. цукру.
Туди ж відправляємо нарізані огірки, перемішуємо та вливаємо неповну склянку огіркового розсолу чи маринаду, і стільки ж води чи бульйону.
Все добре змішуємо, всипаємо трохи чорного перцю і тушкуємо на середньому вогні не менше 10-15 хвилин.
Сіль поки не додавайте, оскільки огірки та розсіл вже солоні. М’ясо і перловка практично готові і час відправити в каструлю картоплю.
Доводимо до кипіння, і варимо 15 хвилин до повної готовності картоплі.
Впевнена, що багато хто це знає, але, про всяк випадок повторю – не можна додавати у воду або бульйон кислі продукти раніше, ніж зваряться картопля або наприклад, бобові, інакше кислота уповільнює процес приготування картоплі, а деякі сорти можуть так і залишитися твердими.
Картопля, м’ясо та перловка повністю готові, і саме час додати в каструлю овочеву засмажку з огірками.
Все добре перемішуємо, даємо розсольнику закипіти, і проварюємо на слабкому вогні ще хвилин 5, щоб усі смаки та аромати потоваришували.
В кінці варіння остаточно знімаємо пінку, обов’язково пробуємо на смак і при необхідності додаємо сіль, цукор або перець.
Всипаємо зелень, вимикаємо плиту, накриваємо кришкою каструлю і даємо настоятися розсольнику 5 хвилин.
Густий, ситний, насичений, на ароматному м’ясному бульйоні – такий суп напевно сподобається вам та вашим близьким!
Інгредієнти:
- 2-2,5 л води
- 500-600 г м’яса
- 1 ст.л. сухого овочевого бульйону
- 50 г перлової крупи (3-4 ст.л.)
- 350 г картоплі (2-4 шт)
- 1 цибулина (130-150 г)
- 1 морква (130-150 г)
- 200 г солоних/маринованих огірків
- 150-200 г розсолу/огіркового маринаду
- 1 ст.л. томатної пасти (50-60 г)
- 3 ст.л. олії (40 г)
- 1 лавровий лист
- Сіль, перець, цукор за смаком
Для подачі:
- Зелень
- Сметана