Без холодцю у мене не обходиться жодне свято, мої гості знають, що холодець у мене коронна страва. Завжди питають рецепт, але потім кажуть, що такий, як у мене, їм не вдається.
Особливого рецепту немає, кожна господиня варить, як її навчили. Але я хочу розказати, як мене навчила моя бабуся. Холодець в мене завжди прозорий і дуже смачний, так кажуть мої домашні і гості. М’ясо вибираємо, хто яке любить. В мене люблять свинину і півня. Сьогодні тільки свинина (рулька і не жирне м’ясо). За матеріалами.
Помили і на ніч залили холодною водою. Вранці промили під проточною водою,положили в посуд в якому будете варити залили холодною водою, щоб зверху води було на ширину вашої долоні (руки). Ставимо на маленький вогонь і пильнуємо, знімаємо пінку, яка з’являється, до тих пір, поки не закипить.
Тоді скручуємо вогонь на самий мінімальний, щоб тільки булькав, приблизно на 7-8 годин. М’ясо не солимо, також не даю цибулю, моркву. Багато людей доводять до кипіння, виливають і знову заливають воду і тоді вже варити.
Я цього не роблю. Бабуся говорила, що то вже не той смак холодцю. Зварився наш холодець, акуратно виймаємо м’ясо, розкладаємо в посуд, в який будемо заливати і готуємо бульйон. Солимо, щоб був солоніший, як ми любимо, бо м’ясо варилось без солі, додаємо чорний перець мелений і часник через часникодавку.
Перемішали, накрили кришкою і щоб 10 хвилин постояв.
Тоді процідити через ситечко і розлити по тарілках. Сподіваюся, що цей рецепт стане вам у нагоді.
Рецепт – Валентина Кузьмова.
Фото – Валентина Кузьмова.