Спочатку необхідно відповідально підійти до вибору капусти. вона має бути соковитою, білою круглою, але злегка плескатою. Зелену, молоду та витягнуту обходьте стороною! Найкраще вирушить на ринок, а не до супермаркету, як роблю це я. У магазині я потрібної капусти ніколи не знаходила. Лише зелені завжди качани. Може у вас інакші справи в магазинах? Скільки зараз у вашому місті коштує капуста?
Вибрали капусту, принесли додому, зняли верхні листочки і тепер хиткуємо тонкою соломкою.
А вісь пропорції: у банку об’ємом 1 літр зазвичай міститься 1 кг шаткованої капусти, перемішаної з морквою.
Приблизно 940-950 г капусти слід змішати з 50-60 г натертої моркви. Перемішувати найзручніше у великій мисці чи каструлі.
Ще додати необхідно чорний перчик горошком та лавровий листочок. А ще можна додати трохи кмину, якщо вам подобається. Особисто я обходжуся без нього.
Далі найголовніше – сіль. У тій пропорції капусти з морквою, яку я вказала, тобто на 1 кг, потрібно 20 грамів солі. Я обов’язково зважую. Але можете скористатися ложкою. У столовій ложці з малюнком гірочки 20 г солі виглядають так.
Я часто читала і чула від знайомих, що солі має бути рівно 18 грамів. Або ще такий варіант: 30 г на 1 кг капусти. а деякі вважають, що немає значення кількість солі. Насипав, перемішав і утрамбував усе у банку.
Я не вступаю в суперечки. Рецептів дуже багато і у кожного свої проблеми. Я, наприклад, іноді квашу капусту зовсім без солі. Але, на мою думку, капуста найсмачніше виходить, якщо до неї додати солі не менше 15 г і не більше 25 г. Це все на 1 кг капусти з морквою.
Далі необхідно акуратно перемешать, капуста відразу ж дає сок.
Потім розкласти по банкам, ретельно втрамбувати. Таке число має точно поміститися в літрову баночку, адже в мене поміщається.
Тепер банки поставити на страви і залишити у темному місці на кухні на два-три дні. Залежно від температури в кімнаті.
У мене зазвичай вже через 24 години починає активно блукати, сік витікає на блюдо. І, звичайно, з’являється запах. Якщо рідини мало, в разі не особливо сокової капусти, потрібно долити чистої холодної води.
Для того, щоб капуста була без горішки, її потрібно щодня протикати паличкою або ножем. Робити це слід до самого дна ємності, щоб вийшов утворений газ.
Через дві доби можна закрити баночки кришками та поставити в холодильник. А за три дні капустка вже готова! Пробуйте!